Докато майките правят домакинска работа през почивните дни, какво правят татковците? Не много, проучванията намират

170609-домакински почистващи препарати-почистващи продукти 170609-домакински почистващи препарати-почистващи продуктиКредит: Getty Images — iStockphoto

Родителите на малки деца могат (или не!) Да бъдат изненадани от скорошно проучване, което показва, че новите бащи прекарват повече време в студ, отколкото новите майки. Изследването, публикувано в списанието Секс роли , установи, че в домакинствата, в които работят и двамата родители, мъжете са склонни да отделят повече от почивните си дни за отпускане, в сравнение с жените, които ги прекарват склонност към грижи за деца и домакинска работа .

Изследователите проследяват какво правят двойките минута по минута в неработните си дни и установяват, че когато жените са заети с деца или домакинства, мъжете често се занимават с развлекателни дейности. Мъжете наистина помагаха с тези задачи, но в по-малка степен - а когато го правеха, техните съпруги обикновено също го правеха.

Проучването включва 52 хетеросексуални двойки, живеещи в Охайо, повечето от които са бели и добре образовани. Водещата авторка Клеър Камп Душ, доктор по хуманитарни науки в Държавния университет в Охайо, казва, че е била изненадана, че дори в семействата от средната и горната класа разделението на домакинската работа и грижите за децата е било толкова непропорционално.„Наистина не видях това да дойде“, казва Камп Душ, която казва, че тя и съпругът й се стремят да споделят домакинските задължения възможно най-равномерно. „Очаквахме, че тези двойки имат доста егалитарни идеали относно начина, по който трябва да върви разделението на труда, но тези убеждения наистина не се практикуват“.

Всички участници в проучването си водят подробни дневници за това, което са правили по различно време на деня - и колко време са прекарвали в извършване на определени дейности - както в работен, така и в неработен ден. Те завършиха това упражнение както преди, така и след раждането на първото им дете.Камп Душ и нейните колеги установиха, че три месеца след раждането на бебетата им, мъжете прекарват около 101 минути, отпускайки се в почивните си дни, докато съпругите им извършват някакви грижи за децата или домакинска работа. Жените, от друга страна, влязоха само половината от това време - от 46 до 49 минути - в свободното време, докато съпрузите им имаха пълни ръце.

Времето, което жените и мъжете прекарват в домакинска работа и грижа за децата, е по-равно в работните дни, въпреки че жените все още имат малко по-малко време да се отпуснат. В почивните дни обаче - събота и неделя в много семейства - се появиха традиционни неравенства между половете, казват авторите: Жените продължиха да се трудят, докато мъжете се възползваха от възможността да отвърнат.

Съпрузите в проучването не са задължително правили това умишлено, казва Камп Душ. „За бъдещи проучвания ние бихме искали да разгледаме съпрузите“; възприятия за това колко много работа той прави в сравнение с това колко тя прави “, казва тя. „Бих искал да видя дали той усеща, че прави по-голям процент, отколкото е в действителност.“СВЪРЗАНИ: 30 Признаци, че сте в токсична връзка

Жените също могат да допринесат за неравномерното разделение на работата, добавя тя, като решават да не позволяват на съпрузите си сами да се справят с определени отговорности. „По време на някои от тези моменти жените може да се навъртат над съпрузите си и да се уверят, че правят нещата, като цитират-цитират правилно“, казва тя.

„Един съвет, който имам за жените, е да го оставите да влезе там и да се грижи за децата и домакинската работа“, казва тя. „Има много начини да облечете бебе и да смените памперс и да сгънете пране и ако това не е точно по ваш начин, това е добре.“

Но тя казва, че и мъжете трябва да изпълнят своята част и да положат усилия да споделят работата, когато видят, че партньорите им са твърде заети, за да се отпуснат - особено когато в къщата има ново бебе. (Изненадващо, мъжете в проучването всъщност са регистрирали два пъти повече свободно време в почивните си дни след детето им се роди, отколкото преди.)

За да получите нашите най-добри уелнес съвети, доставени във входящата ви поща, запишете се за бюлетина ЗДРАВЕ

Камп Душ признава, че нейното изследване включва малка, хомогенна проба и констатациите със сигурност не са представител на всяка двойка. Но тя се притеснява, че домакинските задължения могат да бъдат дори по-малко равни при двойките, които нямат всички предимства като тези в нейното проучване.

Сред групата си приятели тя казва, че жените изглежда не са изненадани от констатациите на нейното проучване. 'Реакцията почти беше,' ah; Да, можех да ти кажа, ' тя казва. „Все още не съм чувал от никой отбранителни бащи, но предполагам, че ще го направя.“

Тя се надява констатациите да помогнат на всички двойки, независимо от личните им договорености помежду си, да бъдат по-чувствителни към ролите и отговорностите, които всеки член поема във връзката.

„Знам за мен, че наистина е дразнещо да върша домакинска работа, когато съпругът ми играе на телефона си, и знам, че е също толкова дразнещо за него, когато го правя“, казва Камп Душ. „Когато видите, че партньорът ви наистина работи усилено, уверете се, че и вие наистина изпълнявате своята част.“

Тази история първоначално се появи Здраве

Интересни Статии