Какво да ядем (и да избягваме) за здравословно черво

‘Върви с червата….’

„Доверете се на червата си ...“

Чували сте това и вероятно сте ги предлагали като добър съвет.

Въпреки че тези добре познати поговорки често се използват като насърчение за възприемане на мощната ни интуиция, телата ни са невероятно сложни и взаимосвързани екосистеми. В центъра на нашата екосистема е нашето физическо черво, което действа като контролен център за цялото ни тяло - отвътре и отвън. Дори е наричан вторият ни мозък.

Придържайки нашите знания и спомени, мозъкът е мощен сам по себе си, но това е нашето черво или „микробиом“, който има най-голямо взаимодействие с външния свят. Можете да го мислите като защитната линия за цялостното ни здраве и уелнес.Тъй като здравето на червата придобива сила в света на уелнес света, може би си мислите, че това е просто друга тенденция. Ефективно функциониращото черво е нещо повече от това да имате редовни кака, това е път към дългосрочно цяло здраве. 80% от вашата имунна система, живееща в червата и нейната функция е неразривно свързана с вашата: плодовитост, либидо, наддаване на тегло, настроение, когнитивна функция, усвояване на хранителни вещества, чиста кожа и автоимунно заболяване.

Ясно е, че оптимално функциониращото черво е важно, но може би се чудите защо се фокусираме върху него сега, защо изведнъж е толкова популярен и как мога да се уверя, че моят работи?

За съжаление живеем в силно токсичен свят. Всеки ден телата ни са изложени на преработени храни, замърсяване, хроничен стрес, прекомерна употреба на лекарства, липса на сън, антибиотици, прекомерна стерилизация и c-секции, всички от които са пряко свързани с влошаването на здравето на червата, което нарушава естествената способност на организма да разграждане на храната за правилно хранене и е довело до увеличаване на храносмилателните заболявания като IBS, целиакия и Crohn's, както и Leaky Gut и други автоимунни заболявания.Нека да влезем малко по-дълбоко и да разберем как работи, какво може да изпитвате, ако червата ви е изключена, и стъпки, които можете да предприемете, за да се излекувате.

Какво точно е „здравето на червата“?

Червата са част от микробиома на тялото, който е екосистема от бактерии, разположени в цялото тяло. Въпреки че тези бактерии могат да бъдат открити вътрешно и външно, най-големият благодетел на здравословния микробиом са тези, които се намират в червата, за които се твърди, че имат около 500 различни вида!

Когато мислим за думата бактерии, най-вероятно ще ни припомнят онези досадни малки демони, които ни причиняват обикновена настинка или грип. Прав си! Това е вид бактерии, но има и множество други бактерии, които са изключително полезни за тялото.

Тази добра бактерия помага на тялото ефективно да смила и разгражда храната и да транспортира хранителни вещества до останалата част от тялото. Когато добрите бактерии са повече от лошите бактерии, резултатът е дисбиоза на червата, която ни влияе психически и физически.

Какво причинява дисбиоза и какво точно се случва?

Както споменах преди, нашият токсичен свят и натовареният съвременен начин на живот са до голяма степен виновни за този свръхрастеж на бактерии. Някои от най-често срещаните нарушители включват:

 • Преработените храни
 • Замърсители
 • Токсични почистващи препарати
 • Хроничен стрес
 • Честа употреба на лекарства или антибиотици
 • Прекомерна консумация на алкохол

Сценариите и симптомите са уникални за всеки индивид, но като цяло свръхрастежът на лоши бактерии започва да променя микробиома на червата ви. Първото нещо, което се случва, е невъзможността за правилно смилане на храната. Това води до възпаление на червата. Тъй като храната продължава да се натрупва в червата, тя става токсична, ферментира и расте. Не за да стане прекалено графичен, но е като депо в тялото ви, което не се разлага. Брутно.

В крайна сметка това води до допълнително увреждане на лигавицата на червата и може да доведе до повече хронични заболявания и да изчерпи способността ви да се борите с болестта. Това е наистина порочен кръг.

Източник: vndylopez

Как да разбера дали нещо не е наред?

Много хора, които ядат стандартна американска диета (SAD), имат проблеми с червата и може дори да не знаят. Склонни сме да мислим, „точно такова е тялото ми.“ Ако посещенията ви в банята са редовни, наистина имате късмет, но това не винаги е признак на чист микробиом.

Някои от най-честите симптоми включват:

здравословно хранене за един човек
 • Лошо храносмилане
 • IBS-C / IBS-D
 • Газ и подуване на корема
 • Колебания на настроението
 • Тревожност и депресия
 • Ниска енергия и хронична умора
 • Поддържане на теглото
 • Изображение на тялото
 • Плодовитост
 • Чести болести

Не трябва ли тялото ми да може да поддържа своята екосистема? Предците ми го направиха ...

Страхотна точка! Чувам това и „ям тези неща от години и все още съм жив“ през цялото време.

Нека го кажем така - бихте ли изпили бутилка пестициди или бихте яли дибутилфталат , често срещана съставка в измиването на лицето? Вероятно не.

Телата ни не са били предназначени да могат да усвояват храна и съставки, които са били трансформирани или преработени от естествените им състояния, пазарувани по целия свят в самолет, влак или автомобил, хранени или пръскани с химикали.

Нашите предци са яли диети от местни непреработени храни, които са поддържали техните уникални екосистеми.

Явлението без глутен е друг чудесен пример за това.

Глутенът сам по себе си не е „лош“. Всъщност много хора с целиакия откриват, че могат да понасят хляб в други страни. Глутенът е протеин, но през деня, в опит да произведе масови количества евтино, пшеницата беше силно преработена и променена. По-рано зърната се приготвяха внимателно чрез накисване, покълване и ферментиране, което днес не се случва за по-голямата част от хляба на рафта. Същото важи и за млечните продукти, царевицата и соята - всички те са държавни субсидии, известни също като евтини и съгласно препоръките на USDA.

Съвременният начин на живот също играе огромна роля в това. Животът ни е взискателен, което води до хроничен стрес и надбъбречна умора за мнозина. По същество стресът поставя тялото ви в режим на битка или полет, сякаш сте преследван от див звяр. Това увеличава нивата на кортизол и възпалението в тялото ви, причинявайки подобна реакция на храната и химикалите.

Източник: Вкусни вкусотии

Подхранване и лечение на червата

Факт е, че живеем в модерно общество с натоварен начин на живот. Преработените храни, химикали и замърсители не винаги могат да бъдат избегнати, ноние имаме силата да бъдем информирани и образовани, за да помогнем да оформим нашите собствени микробиоми, да трансформираме и възстановим здравето си за дълги разстояния.

Вземете вашите пробиотици

Пробиотиците помагат да се балансират добрите и лошите бактерии в червата. От години приемам пробиотици и забелязвам голямо въздействие, когато ги използвам. Наистина препоръчвам да използвате висококачествен, за да видите резултатите. харесвам този от Klaire Labs ,и Сребърна папрат е много популярен. Те обаче могат да станат скъпи, така че ако имате реални проблеми, свържете се с професионалист, който да ви помогне да намерите правилния.

Съществуват и страхотни ферментирали храни, които са гъсти в пробиотиците, включително: комбуча с ниско съдържание на захар, кисело зеле, кисело мляко с ниско съдържание на захар, кефир и кимчи.

Не забравяйте пребиотиците

Пепеляшка за пробиотици, пребиотици работят в тандем с пробиотици за подобряване на здравето на червата. Те са по същество влакна, които не се разграждат, докато се движат през тялото и в крайна сметка са „гориво“ за добър растеж на бактериите. Освен добавките, най-често срещаните места, на които ще намерите тези момчета, са: суров чесън, зелено глухарче зелено, сурови аспержи, суров или варен лук и недозрели банани.

Източник: Щипка Yum

Яжте пълноценни хранителни храни

Това е моят съвет за всички. Най-добрият начин за отглеждане и култивиране на здравословно черво е да се храните с подхранваща ИСТИНСКА храна.

Ето няколко правила, по които да живеете:

 • Ако не можете да го произнесете, не го яжте
 • Елиминирайте нещата, които се предлагат в пакет
 • Дъвчете храната си, за да подпомогнете храносмилането
 • Хидрат
 • Фокусирайте се върху: зеленчуци, органични меса, отглеждани на пасища, уловена дива риба, здравословни мазнини
 • Избягвайте: рафинирана захар, въглехидрати, масла и конвенционални меса и млечни продукти

Източник: Разхвърляната престилка на Челси

Намалете стреса и се движете внимателно

Намерете практики, които можете да включите в ежедневието си, които ще намалят стреса ви.

Ето няколко неща, които работят за мен:

 • Медитация - дори пет минути на ден могат да направят разлика
 • Журналиране - пускането му на лист хартия може да бъде такова катарзисно преживяване
 • Благодарност - рецитирайте пет неща, за които сте благодарни всеки ден
 • Заобиколете се с приятели и хора, които обичате
 • Упражнение - движете тялото си, за да увеличите нивата на серотонин. Не забравяйте да изберете упражнение, което обичате, в противен случай ще има обратни ефекти.

Знам, че понякога се чувства, че цялата индустрия се побърква малко с „чисти“ продукти от храна до грижа за кожата, но помислете за червата си и вземете информирано решение. Ще има моменти, в които не се чувства реалистично да вземете решението, „благоприятно за червата“, но въоръжаването с инструментите и информацията, от които се нуждаете, е първа стъпка към излекувани черва и щастлив ум.

Ако смятате, че може да имате проблеми със здравето на червата, горещо препоръчвам да се свържете с лекар или медицински специалист, който може да ви помогне да стигнете до първопричината. Трябва също да помните, че сте уникални и има много фактори, които могат да повлияят на вашето лично, биоиндивидуално здраве, включително: работа, взаимоотношения, диета, упражнения, кръвна група, произход, къде живеете и т.н.

Интересни Статии