Елвис, Гладис и тяхната двойна обречена дата, 16 август

През 1934 г. Върнън Пресли, на 18 години, си спомня затъмнението в момента на зачеването на сина си; после, като дойде в съзнание, беше видял нощното небе, изпълнено с блестящи сини звезди. Братът близнак на Елвис Арон, Джеси Гарон, е мъртвороден.

Богобоязливата майка на бъдещия крал, Гладис-която самата едва не умря при раждането-вярваше, че е наследил душата на Джеси и е Единственият.

Години по -късно Гладис ще претърпи спонтанен аборт, което я прави още по -защитена от единственото си оцеляло дете.Майка ми никога не ме изпускаше от погледа й, каза Елвис.

Върнън каза на биографа Питър Гуралник („Последният влак до Мемфис“): Никога не е прекарал една нощ далеч от дома си, докато не е на 17 г. Ние тримата формираме свой собствен личен свят.Сигурността на този свят беше разрушена, когато Върнън беше осъден за измама с чекове при продажба на прасета и беше изпратен Пърчман, най -средновековният от затворите в Мисисипи. Затворът на съпруга й подсили обсесивния страх на Гладис, че близките могат без предупреждение да бъдат взети от нея или безсмислено унищожени.

Когато беше на 18, баща й Боб внезапно почина от пневмония. Месеци след раждането на Елвис, майка й, Куклата, беше твърдена от туберкулоза. Родителите й са били първи братовчеди. Много от другите й братя и сестри бяха поразени с умствени и физически увреждания. Гладис, Върнън и Елвис бяха лунатици и всички страдаха от ужасяващи кошмари на предстоящата гибел.

Гладис някога е била жизнена и забавна купонджийка и танцьорка. Но след всички загуби на семейството защитата на единствения й син се превърна в неин живот. Тя спа с Елвис до 13 -годишна възраст. За 11 -ия си рожден ден Елвис искаше велосипед, но, страхувайки се, че може да бъде прегазен по пътя за училище, Гладис му подари китара.добро четиво за чернокожи жени

Елвис нарече майка си със сатенена кожа Satnin и двамата общуваха в бебешки разговор, който никой друг не можеше да разбере. Елвис виждаше родителите си като „бебета“, спомня си неговият приятел и бъдещ мениджър Ламар Файк („Елвис и мафията в Мемфис“). Той нарече майка си свое бебе.

През 1953 г. Елвис, сега шофьор на камион за Crown Electric, подари на Сатнин специален подарък за рождения ден: първият му запис, My Happiness, за който той плати на студиото 2 долара. На следващата година, това е добре, мама го постави в класациите и скоро той стана богат отвъд най -смелите му мечти.

Много преди това, съобщава Илейн Дънди („Елвис и Гладис“), той и Сатнин са се чудили на имение в Мемфис на една от разходките си до училище. Мамо, каза й той, някой ден ще ти купя къща точно така!

През 1957 г. той й дава Graceland плюс розов кадилак, въпреки че тя не може да шофира.

Гладис никога не е знаела нищо друго освен бараки, пушки и обществени жилища. Когато баща й почина, семейството й не можеше да си позволи маркер или ликвидация. Когато Елвис се роди, Welfare плати таксата за доставка на лекаря от 15 долара. Сега да бъдеш под един великолепен покрив в Грейсланд с нейното момче беше като сбъдната мечта. Но мечтата скоро се превърна в един от нейните кошмари.

След като Елвис стана известен, Гладис никога повече не беше щастлива, спомни си най -добрата си приятелка Лилиан. Никога вече не е имала мир.

Когато синът й беше на турне, както винаги изглеждаше сега, феновете се мотаха и го разкъсваха. Тя му забрани да лети със самолети, след като неговата чартърна опора загуби двигател над Ozarks и се приземи. Затова той караше на всичките си концерти, но тя се страхуваше, че ще претърпи фатален инцидент. Ако не забавите, няма да доживеете до 30! - предупреди го тя.

Една нощ Гладис изведнъж излезе от леглото и извика към Върнън, виждам нашето момче - то е в пламнала кола! На следващия ден Елвис ѝ се обади от Тексаркана и каза, че наетият му „Кадилак“ е избухнал в пламъци и той едва е избягал.

Преуморената, вече алкохолична, Гладис започна да пуска хапчета да заспи, да се събужда бързо и по -големи количества водка, за да се справи. Когато Елвис се върна в Грейсланд, той я обсипа с подаръци, но дори и най -екстравагантният сега я остави студена.

сладки прически без топлина за къса коса

Мамо, какво искаш? - умоляваше се Елвис.

За да кажеш у дома, скъпа! Гладис ще плаче.

По време на едно от отсъствията си, приятел на семейството, Франк Ричардс, се отби от Грейсланд за първи път и каза на майката на Елвис: Предполагам, че трябва да си най -щастливата жена в света!

Сбъркал си, каза тя. Аз съм най -нещастната жена на света ... Пазена съм. Не мога да си купя собствени хранителни стоки. Не мога да видя съседа си.

Скоро след като се премести в Грейсланд, синът й получи известие от армията. Спомняйки си как братовчед й Джуниър е загубил ума си в Корея и е избил невинни, тя помоли Елвис да не отива. Но той смяташе това за свой дълг.

След като замина за основно обучение, Гладис внезапно почина от цироза на черния дроб. Погребана е на 16 август 1958 г.

Моля, не вземайте бебето ми! Елвис изхлипа, хвърли се над ковчега й и отказа да го пусне, както е описано подробно от биографа Чарлз Л. Понсе де Леон. Тя не е мъртва. Тя просто спи. После, когато я спуснаха на мястото си за почивка, сбогом, скъпа. Обичам те толкова много. Живях целия си живот само за теб!

По -късно кралят на рокендрола ще каже за майка си. Загубих единствения човек, когото някога съм обичал. Смъртта й беше най -голямата трагедия в живота му. От този ден нататък, според приятелите му, той се превърнал в напълно различен човек.

идеи за концертни облекла в големи размери

По принцип личността на Елвис е тази на Гладис, пише Ламар. Между тях нямаше и стотинка разлика.

През 1975 г. Върнън Пресли претърпя сърдечен удар и беше хоспитализиран. Елвис зае следващото легло, детоксикирайки се от друго почти фатално предозиране на наркотици. Той и баща му се бяха разделили след смъртта на Гладис, до голяма степен поради краткия траур на Върнън и прибързания повторен брак. От страна на Върнън през всичките тези години нещо горяше в гърдите му. Онзи ден в болницата изведнъж го изплю. Притеснихте майка си направо в гроба!

Елвис се счупи и заплака, спомни си братовчед си Били Смит. Става въпрос за това, че го уби.

Две години по -късно кралят на рокендрола фатално се предозира. Датата беше 16 август - същия ден, в който погреба любимата си майка преди 19 години и безутешно плачеше, О, Боже, всичко, което имам, го няма!

БЕШЕ Дейвид Комфорт

Дейвид Комфорт е автор на три популярни заглавия на Simon & Schuster и носител на множество литературни награди. Последното му заглавие от „Цитадела/Кенсингтън“ „Книгата на рокендрола на мъртвите: Фаталните пътешествия на седемте безсмъртни на Рок“ е задълбочено изследване на травматичното детство, измъчените взаимоотношения, зависимости и трагичните краища на Елвис, Ленън , Джанис, Морисън, Хендрикс, Кобейн и Гарсия.
За подробности вижте: http://www.rockandrollbookofthedead.com .

Интересни Статии