Разликата между печено на румп и печено в гърне

Да попиташ за разликата между печено на румп и печено в гърне е все едно да искаш разликата между a ребра и пържола: няма разлика, но има и цялата разлика в света. „Печено гърне“ (и „пържоли“) са наименования за начините, по които се приготвя парче месо, докато печенето на парче (или ребро) е специфичен разрез на месо от определена част от животното. Ако този въпрос за разликата между печено на гърне и печено на гърне не е пряко сравнение, тогава защо да го задавате? Защото извежда една много важна кулинарна информация: не всички разфасовки месо могат да бъдат приготвени по един и същи начин.

Печено гърне със зеленчуци Печено гърне със зеленчуциКредит: LauriPatterson / Getty Images

Печено гърне е месо, което обикновено се задушава бавно (приготвя се в течност) при ниска температура за дълъг период от време - като в Crock Pot. Този метод на готвене прави нещо много различно за месото от другите методи за готвене, които прилагат висока температура за по-кратък период от време и всеки метод трябва да се използва за разфасовката на месо, най-подходяща за времето и топлината. Най-общо казано, мускулите, които кравата използва най-рядко, като реброто (разположено в горната част на гръдния кош), са изключително нежни разфасовки от месо, каквито са и трябва да се приготвят бързо. Тези тлъсти разфасовки месо съдържат много малко жилава съединителна тъкан, тъй като не се обработват често от животното. Печенето на задницата обаче е разположено на кръстовището на краката на краката и останалата част от тялото. Тази част от месото е много жилава, пълна с колаген и плътни мускулни влакна и има по-малко мазнини, защото кравата постоянно я използва, за да ходи и да поддържа собственото си тегло.

Твърдите разфасовки от месо, като печено на зърна, изискват ниска топлина за дълъг период от време (за разлика от бързото приготвяне на висока температура на пържола от ребро). Дългото време за готвене позволява на твърдата съединителна тъкан да се разпадне и позволява на твърдия колаген да се втечни в желатин, което прави сочно и сочно печено гърне. Ако се приготви бързо, запеченото на зърна ще бъде толкова твърдо, колкото обувката, но бавно задушено като печено в гърне, печено на изпъкнало се топи в устата ви със сложни ароматни сокове, които се отделят само от месото в продължение на дълъг период на готвене.

Интересни Статии