Всичко за зимните орлови нокти, един от първите южни знаци на пролетта

Независимо дали цъфти деликатно покрай листни лози или изобилно по разклонени храсти, орлови нокти във всичките му форми са дългогодишен елемент в южните градини, не на малка част благодарение на сладкия си аромат. Зимни орлови нокти (Lonicera fragrantissima) е ранно цъфтяща орлови нокти, която носи цъфтеж и пролетен аромат в градината в края на зимата и началото на пролетта.

Известен също с вълнуващите имена „целуни ме на портата“, „януари жасмин“ и „сладък дъх на пролетта“, зимният орлови нокти е широколистен храст, който е полувечнозелен в региона на Долен Юг. Това е ранно цъфтящ и дълго цъфтящ храстовиден храст, който се смята за инвазивен в много държави, тъй като е бързорастящ и може да ограничи растежа на местните растения. (Ето защо градинарите се насърчават да обмислят засаждането на местни растения - проверете местния офис за разширение, преди да засадите във вашия район.

Според Новата южна книга за жива градина, Lonicera fragrantissima е „дългогодишен любимец на южните градинари, с извита, доста твърда растеж до 8 фута височина и поне толкова широка. Той има овални листа с дължина от 1 до 3 инча, тъмнозелени отгоре, синьо-зелени отдолу. Името си получава от парфюма си - „fragrantissima“ сочи към силния аромат на малките цъфтежи на храста.

Когато цъфти в края на зимата и началото на пролетта, зимните орлови нокти дават кремаво-бели цветя. Те излъчват сладък аромат, който е едно от първите намеци на пролетта в южните градини. Новата южна книга за жива градина казва, че „може да се използва като подстриган жив плет или фоново растение; носете пъпки клони на закрито, за да цъфтят. Според Ботаническа градина в Мисури , „Цветята са предвестник на пролетта. Пъпките клони могат да бъдат отрязани за ранно, ароматно подреждане на закрито. '

Новата южна книга за жива градина препоръчва на градинарите да осигурят добър дренаж. Обикновено орлови нокти се нуждаят от изтъняване; идеалното време за работа е след разцвет. Нарежете стари, изпъкнали орлови нокти на земята, преди да започне пролетният растеж; те ще растат бързо. Като цяло без сериозни вредители, въпреки че понякога листните въшки ги заразяват. 'Можете да научите повече за орлови нокти на southliving.com/plants/honeysuckle.

Кои са любимите ви видове орлови нокти? Имате ли лозя или храсти с орлови нокти, които растат във вашата градина тази година?

Интересни Статии