9 от най-лесните начини за практикуване на самообслужване днес

Знаеш, че трябва да бъдеш практикуване на редовни грижи за себе си , но колко често казвате не на щастливия час, защото сте планирали само време след работа? Чувствате ли се виновни, когато пропуснете тренировка, защото тялото ви се нуждае от почивка или се хващате за завършване на епизод от По-странни неща (и да легнете много по-късно, отколкото знаете, че трябва)?

Грижата за себе си никога не трябва да бъде последваща мисъл , въпреки че съвременният начин на живот затруднява определянето на приоритетите и ни кара да се чувстваме виновни, когато го правим. Грижата за себе си обаче не е егоистична. Това е просто най-важната застраховка, която показвате като най-доброто себе си за работата, семейството и близките си. Следователно грижата за себе си всъщност не е грижа за себе си, ако не ви прави по-щастливи, по-спокойни и по-малко стресирани. Само защото публикациите в Instagram показват маски за лице и ги маркират с #selfcare, не означава, че това прави нещо ти (освен ако маските за лице не ви карат да се чувствате спокойни!). Вместо това ето девет лесни начина, по които можете да впишете грижата за себе си в ежедневието си днес.

Източник: @ashbegash

1. Медитирайте, докато кафето ви вари

Медитацията е изключително полезна за психичното здраве , но може да е трудно да се придържате към практика. Вместо да се надявате да планирате допълнително време през деня си (няма такова нещо като „допълнително време“), впишете няколко момента в графика, който вече сте задали. Когато стартирате тенджерата си с кафе, прекарайте няколко минути в медитация, докато се вари. Забележете миризмата на кафе, помислете за настоящия момент и просто дишайте, вместо да бързате към следващата стъпка.

2. Гледайте езика си

Дори ако думите изглеждат общи или маловажни („Изглеждам толкова зле в тези дънки!“ Или „Не знам дали заслужавам повишението“), начинът, по който говорим и за себе си, е как тренираме мозъка си да вижте себе си. Дори и да не вярвате, бъдете уверени в действията и способностите си. Говорете със себе си, както бихте говорили с най-добрия си приятел (бихте никога мислете, че най-добрият ви приятел е всичко друго, но не и перфектен, разкошен, непобедим и лош!).Също така, поработете върху замяната на „съжалявам“ с „благодаря“. Жените са научени да бъдат вежливи, като се отказват, така че започнете да изразявате благодарност за търпението, добротата или помощта, вместо да се извинявате за неудобство.

3. Превърнете душа си в преживяване

В дните, в които само се надяваме да имаме време да хапнем три пъти, душът може да е последното нещо, което искате да направите бавно, но може и да е единственият шанс, който получавате, за да си поставите приоритет този ден. Вместо да мислите за душ като за скучна работа, помислете за него като за релаксираща практика. Превърнете душа си в подобно на спа изживяване, като запалите ароматна свещ, като използвате изискания сапун, който обикновено запазвате за гостите, и изсушите с топли, пухкави кърпи.

Източник: @lolaomonaija4. Планирайте времето за „измама“

Това, че смазвате играта #adult, като плащате данъците си навреме и сами сглобявате мебели на IKEA, не означава, че не се нуждаете от „време за игра“, както когато сте били дете. Подарете си няколко минути неструктурирана дейност няколко пъти през деня. Починете си от работа, за да организирате петминутно танцово парти или инвестирайте в книжка за оцветяване за възрастни, за да разкриете вашата креативна страна. Без значение какво ви привлича най-много, насочете вътрешното си дете, за да си донесете повече радост и смях.

5. Забавете вместо да ускорите

Винаги се чувстваме така, сякаш нямаме време. Изглежда, че никога няма достатъчно време през деня, за да свършим всичко, и всеки ден бързаме с елементи от дълъг списък със задачи. Казваме неща като „времето лети“ и „животът минава за миг“. Ето една малка тайна за вас за времето: всъщност можете да получите повече, като изберете да забавите. Бързайки през живота и обмисляйки следващия елемент, за да проверите списък, вместо да се фокусирате върху настоящето, не само ви отнема д изживяване но ви създава илюзията, че никога няма да имате достатъчно време.

Истината е, че разполагаме с цялото време, от което се нуждаем (все пак имате същия брой часове на ден като Бионсе). Вместо да отпивате сутрешното си кафе, седнете и се насладете на всяка глътка. Вместо да наблягате на трафика на пътуването до работното място, слушайте плейлист или подкаст, който обичате. Звучи контраинтуитивно, но забавянето ви спира да чувствате, че времето е ограничена валута, от която никога няма да имаме достатъчно. Нямаме нужда от повече време, просто трябва да го прекараме по-добре.

Източник: @theplussizedprep

6. Упражнявайте хобито си

Дори да имате късмета да имате мечтана работа, която ви вълнува да се събуждате сутрин, грижата за себе си е да намерите баланс. Уверете се, че имате страст извън вашите 9 до 5, като се занимавате с хоби. Това може да е нещо, което толкова обичате, че искате да го превърнете в страничен шум, като изработка на бижута или фотография, или може да бъде нещо, което просто ви харесва да правите (независимо дали някога бихте печелили пари от това) като рисуване или готвене.

7. Направете една малка промяна в диетата си

Независимо дали става въпрос за пиене на допълнителна чаша вода, добавяне на спанак към вашия омлет или заместване на следобедния чипс и закуска от салса с моркови и гуакамоле, направете една малка промяна в диетата си. Здравословното хранене е само поредица от навици, които формират ефект на домино. Тези навици снежна топка за по-здравословен начин на живот и по-добро съзнание за това, което тялото ви се нуждае. Започнете от малко днес и вижте как вашата диета се променя с времето.

Източник: @crystalinmarie

8. Включете рутината си

Вземете различен маршрут до работа, направете си мача лате вместо обичайната си чаша кафе или носете червено червило, за да работите, ако гол балсам за устни е вашата норма. Излизането от моделите, с които сме свикнали, ни помага да бъдем по-внимателни и присъстващи, но също така може да ви помогне да откриете неща за себе си, които не сте познавали преди (като факта, че червеното червило ви дава повече увереност да смажете тази презентация на работа ).

9. Изберете с кого да прекарвате времето си разумно

Днес се обградете само с хората, които излъчват положителна енергия и ентусиазъм. Дръжте се далеч от колегата, който ви сваля или кажете не на напитките след работа с приятеля, който ви кара да се чувствате зле за себе си. Ако не можете да изберете с кого да прекарвате времето си (може би офисът ви е малко малък или съквартирантът ви се оплаква), работете върху ставане човекът, който излъчва положителна енергия и ентусиазъм. Изразявайте благодарност, давайте комплименти и често се усмихвайте.

Как давате приоритет на грижата за себе си?

Интересни Статии